Rubiner, Gull og Plantina: Hva finnes i ditt cochleaimplantat?

 In Nyheter, Uncategorized @nb

Så hva er et cochleaimplantat? Hvordan virker det?

MED-EL har håndlaget cochleaimplantater i mer enn 25 år, så vi vet nøyaktig hva som kreves for å gjøre det riktig. Nå får du sjansen for å se en gjennomgang av presisjonskomponentene og den høyteknologiske teknikk, som kreves for å lage et cochleaimplantat.

Delene av et cochleaimplantat

Vi skal dele et cochleaimplantat ned til dets mest grunnleggende, og her er de fem hoveddelene:

  1. elektroden
  2. elektronikken
  3. titanhuset
  4. gullspolen
  5. magneten

Hvis du ikke vet hvordan et cochleaimplantat virker er det en god ide å se denne korte videoen, som viser hvordan alle disse delene arbeider sammen.

La oss dykke ned i teknikken.

Elektroden

En elektrode er det som bærer lydinformasjonen inn til cochleaen. Det er en lang, myk og fleksibel streng av silikon, som inneholder opp til 24 ultra-tynne ledninger laget av platina og iridium. Den ene enden er forbundet med cochleaimplantatet’s elektronikk. Den andre enden inneholder kontaktene, som sitter like ved siden av de delikate hårcellene inne i selve cochleaen.

Kun selve spissen av elektroden er faktisk innsatt i cochleaen; resten dekker avstanden fra implantatet, som ligger under huden like bak øret, fra implantatet og hele vegen inn til cochlea.

Cochlea kommer i mange forskjellige former og størrelser, det gjør MED-EL elektrodene også. Noen MED-EL elektroder er så korte som 15 mm, mens andre er hele 31,5 mm. På det tykkeste sted er elektroden ca. 1 mm bred, mens selve spissen er så tynn som 0,3 mm. Her kan du se noen elektroder som nettopp er ferdig produsert.

Cochleaimplantat

Elektrodene leverer lydsignaler direkte til cochlea, men hvor kommer disse komplekse signalene fra? Det er her hvor elektronikken kommer inn i bilde.

 

Elektronikken

Elektronikken mottar informasjon fra lydprosessoren og omvandler den til elektriske impulser, som cochlea oppfanger som lyd.

Effekten av eletronikken til cochleaimplantatet måles ved hvor mye av disse opplysninger den kan sende til cochlea. Den nyeste MED-EL elektronikken, som brukes i implantater som SYNCHRONY, er i stand til å sende 50.704 pulser per sekund, på tvers av 12 kanaler.

MED-EL elektronikken har 24 uavhengige strømkilder slik at de kan sende disse opplysningene til de forskjellige delene av cochleaen samtidig. Det er forskjellen mellom å spille klaver med kun en finger om gangen, eller å kunne spille med begge hendene, for å oppnå mer fylde og resonans.

Disse 24 strømkildene er hver isolert med rubinkrystaller, for å oppnå den høyeste lydkvaliteten.

Her er elektronikken til fem cochleaimplantater. Disse er forbundet til et printkort, som vi bruker for å teste deres yteevne, før de blir innarbeidet i selve implantatet.

Cochleaimplantat 

Titanhus

Et solid titanhus sørger for å beskytte teknikken. Elektronikken blir innsatt i dette huset og etterpå blir det lasersvejset og forseglet.

Vi bruker titan, fordi det er et utroligt sterkt metall, og det reagerer ikke på magnetfelt fra f.eks. en MR scanner. Et MED-EL cochleaimplantat er kun 4,5 mm tykt, og selve titanhuset er kun brøkdeler av en millimeter tykt, men titan er så sterkt, at det kan motstå påvirkninger opp til 2,5 Joules, noe som er sterkt nok til å beskytte mot fall, slag, og andre overraskelser, du kanskje støter på i løpet av livet.

Her er en bakke fyllt med hus, som skal brukes til cochleaimplantater.

Cochleaimplantat
Spolen

Spolen er det som overfører lydsignalene fra lydprosessoren. Opplysningene sendes via elektrostatisk induksjon og fungerer på en måte, der minner om trådløs oppladning.

Hver spole er laget av ca. 50 cm ren 24 karat gulltråder. Vi bruger gull, fordi det både er naturlig korrosjonsbestandig og meget ledende, noe som betyr at elektronikken mottar den beste signalkvaliteten.

Hver spole starter som en rett ledning og vikles manuelt i en spiral. Her ses hvordan spoler ser ut rett etter at den er blitt viklet opp. Senere blir de svejset fast til cochleaimplantatet’s elektronikk.

Cochlearimplantat

Implantatspolen og lydprosessorens spole skal være perfekt justert for å sende lydinformasjon, derfor er de forbundet med magneter.

Magnet

Endelig har vi magneten. Det er magneten, som holder den eksterne lydprosessorens spole sikkert på plass, så implantatet kan motta de viktige lydsignalene.

En av de viktigste overveielsene ved designet av en magnet er MR-undersøkelse. MR-skannere interagerer med alle magnetiske materialer, og kan være sterke nok til å løfte en bil. Så det er viktigt å ha en magnet, som kan motstå denne styrken.

SYNCHRONY Implantatet har vår mest revolusjonerende magnetdesign noensinne. Den har en unik diametrisk magnet, som roterer fritt inne i sitt eget lasersvejsede titanhus. Det betyr, at den kan motstå høy effekt på 3,0 Tesla under MR-skanning, uten å skulle fjerne magneten kirurgisk. Og den holdes på plass, takket være en polymer avstivningsring, som beskytter den mot å bli løsnet under MR-skanningen eller andre aktiviteter.

Hver av disse blå skivene er en magnet, som skal inn i et SYNCHRONY implantat:

cochlearimplantat
Det ferdige MED-EL Cochleaimplantat

Når alle disse delene er satt sammen, blir de forseglet i en silikonform for beskyttelse. De ferdige cochleaimplantatene pakkes inn i et sterilisert kit, som sendes til hospitaler og klinikker rundt omkring i verden, og implanteres for å hjelpe hundretusender av mennesker til å gjenvinne deres evne til å høre.

Slik ser en bakke med helt nye MED-EL cochleaimplantater ut, før de sendes ut fra vårt østeriske hovedkontor:

Cochlearimplantat

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0