MR med et cochleaimplantat – den komplette guiden

 In Nyheter, Uncategorized @nb

Vi får ofte spørsmål om cochleaimplantat og MR-undersøkelser. Vi tenkte derfor å ta tak i dette og bruke årets første nyhetsbrev til å svare på flere spørsmål rundt dette temaet. Vi har skrevet sammen en liste med de vanligste spørsmålene vi har fått, slik at du kan forberede deg selv før en MR-undersøkelse.

 

MR med et cochleaimplantat – den komplette guiden

Hva er egentlig MR?

MR står for Magnetisk Resonanstomografi, men i mer dagligdags språk kaller vi det magnetkameraundersøkelse. En MR-undersøkelse gjennomføres av leger for å kunne se inni kroppen din. Det finnes flere årsaker til hvorfor dette kan være nødvendig. Det kan være at legen ønsker å diagnostisere en sykdom eller en tilstand, skanne kroppen din etter en ulykke eller gjøre en oppfølgningsskanning etter et kirurgisk inngrep. Hva nå enn årsaken er så er det veldig vanlig å gjennomføre en MR-undersøkelse, og statistisk sett skal vi alle gjøre en slik undersøkelse en eller annen gang gjennom vår levetid.

 

Hvordan fungerer en MR-undersøkelse?

Det første som skjer når du gjennomfører en magnetkameraundersøkelse er at du blir spurt om å legge deg på en båre. Denne båren kommer til å ta deg med inn i et enormt rør, det er i dette røret hvor selve undersøkelsen blir gjennomført. Når maskinen er på så vil du bli spurt om å ligge veldig stille ettersom teknikerne kommer til å ta bilder. Disse bildene kan bli uklare hvis du beveger deg. Teknikerne befinner seg i et rom ved siden av, men kan både se og høre deg via et kamera og en mikrofon. Du vil også ha en signalknapp som du kan trykke hvis du føler ubehag eller trenger en eller annen form for hjelp under selve skanningen.

 

Hvor lang tid tar en MR-undersøkelse?

Det avhenger av flere forskjellige faktorer, blant annet hvilken del av kroppen din som skal skannes, hvilken type maskin som brukes og skanningens oppløsning. Det kan ta alt fra 15 til 90 minutter – din lege vil gi det et estimat hvor lang tid selve skanningen vil ta.

 

Kan jeg gjøre en MR-skanning med mitt cochleaimplantat?

Svaret på det spørsmålet er ja! Alle MED-ELs cochleaimplantater kan gjennomføre magnetkameraundersøkelser med feltstyrken 1,5 Tesla eller lavere. Med vårt siste cochleaimplantat, SYNCHRONY, kan du til og med gjennomføre høyoppløselige skanninger på 3.0 Tesla.

 

Hvorfor er det bare mulig å gjøre MR i 3,0 Tesla med SYNCHRONY?

MR maskiner er veldig kraftige maskiner, så kraftfulle at de skulle kunne løfte en bil. Dessverre kan disse sterke magnetiske kreftene også påvirke ditt cochleaimplantat. Om kraften blir for sterk kan den lille magneten i implantatet ditt påvirkes slik at den flytter på seg. Foruten at dette skader ditt implantat vil det også mest sannsynlig gi deg store smerter.

SYNCHRONY magneten skiller seg ut fra de andre CI-magnetene. Magnetens unike design påvirkes ikke av magnetiske krefter og kan derfor ikke forflyttes fra sin plass eller gi deg smerter under en magnetkameraundersøkelse.

 

Kan jeg ha på min prosessor under MR-undersøkelsen?

Dessverre kan man ikke det, da MR-maskinen kan ødelegge din lydprosessor. Det samme gjelder for høreapparater, klokker eller andre ting som inneholder metall.

 

Kommer jeg til å merke mitt implantat under undersøkelsen?

De fleste, spesielt dem med SYNCHRONY, sier at de ikke merker sitt implantat under en MR skanning. Andre sier at de hører et litt brusende lyd under skanningen. SYNCHRONYs unike magnet gjør at du verken kommer til å kjenne noen smerter eller høre noen klikkende lyder mens du er i maskinen.

 

Min venn som også har et cochleaimplantat fikk høre at man ikke kan gjøre en MR-undesøkelse. Er det feil?

Ikke nødvendigvis. Om det var en stund siden din venn trengte en MR undersøkelse så kan det ha vært tilfellet. Det har skjedd veldig mye innenfor utviklingen av cochleaimplantater de seneste årene. Det kan også være tilfelle at din venn har et CI fra en annen produsent. De forskjellige cochleaimplantatene er teknisk veldig forskjellige og har ulike MR kompatibilitet, så det har kanskje ikke vært mulig å gjennomføre en MR med din venns implantat. Har du et CI fra et annen produsent enn MED-EL så anbefaler vi at du snakker direkte med produsenten slik at du får beskjed om du kan gjøre en MR-skanning med ditt implantat eller ikke.

 

Jeg forsøkte å booke en tid for MR-undersøkelse, men fikk høre at jeg ikke kan gjøre dette fordi jeg har et CI. Hva skal jeg gjøre?

Uansett hvor fantastisk din radiolog eller lege er, så kan man ikke forvente at de skal ha detaljert informasjon om hvert eneste medisinske produkt på markedet. Du er kanskje til og med den første CI brukeren de har hatt kontakt med. Hvis du får beskjed om at du ikke kan gjennomføre en MR-skanning kan du be klinikken å kontakte MED-Els produktspesialist i Norge. Han kan svare på hvilke undersøkelser er mulig med ditt implantat.

 

Jeg fikk høre at jeg må gjøre et kirurgisk inngrep og operere vekk magneten i mit CI før jeg gjør en MR-undersøkelse. Stemmer dette?

Nei, ikke med MED-ELs implantater! Alle våre implantater er godkjente for 1.5 Tesla uten et kirurgisk inngrep. Som vi tidligere har nevnt er vårt siste implantat, SYNCHRONY, også godkjent for å gjøre MR-undersøkelser for 3 Tesla, uten at et kirurgisk inngrep er nødvendig. Det betyr at du enkelt kan gjennomføre en magnetkameraundersøkelse uten ekstra sykehusbesøk for kirurgi og oppfølgning.

 

Jeg har hørt at MR med 1.5 Tesla er nok for de fleste medisinske problemer. Behøver man virkelig å kunne gjennomføre en undersøkelse med 3.0 Tesla?

En undersøkelse med 1.5 Tesla kan være veldig bra, men det finnes situasjoner hvor legene foretrekker å bruke 3.0 Tesla hvis det er mulig. En undersøkelse med 3.0 Tesla er mer detaljert enn 1.5 Tesla, så legene kan se mer tydelig hva som skjer inni deg. Dette kan føre til en raskere diagnose og mer effektiv behandling eller bedre håndtering av din tilstand. Som den respekterte CI kirurgen Dr. Harold Pillsbury sa ”3.0 Tesla er gullstandarden”. Et annet aspekt er at noen klinikker har byttet ut sine 1.5 Tesla maskiner mot 3.0 Tesla de senere årene. Derfor er det bra om ditt implantat klarer en 3.0 Tesla MR undersøkelse.

 

 

Leave a Comment

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0