Rubiner, Guld og Platin: Hvad er der i dit cochlear implantat?

 In Nyheder, Uncategorized @da

Så hvad er et cochlear implantat? Hvordan virker det?

MED-EL har håndlavet cochlear implantater i mere end 40 år, så vi ved præcis, hvad der kræves for at gøre det rigtigt. Nu får du chancen for at se en gennemgang af præcisionskomponenterne og den højteknologiske teknik, som kræves for at skabe et cochlear implantat.

Dele af et cochlear implantat

Vi skal strippe et cochlear implantat ned til dets mest grundlæggende, så her er de fem hoveddele:

  1. elektroden
  2. elektronikken
  3. titaniumhuset
  4. guldspolen
  5. magneten

Hvis du ikke ved, hvordan et cochlear implantat virker, er det en god ide at se denne korte video, der viser hvordan alle disse dele arbejder sammen. 

Lad os dykke ned i teknikken.

Elektrode Array

Et elektrode array er det der bærer lyd information ind til cochlear. Det er en lang, blød og fleksibel streng af silikone, der indeholder op til 24 ultra-tynde ledninger lavet af platin og iridium. Den ene ende er forbundet med cochlear implantatets elektronik. Den anden ende indeholder de kontakter, der sidder lige ved siden af de delikate hårceller inde i selve cochlear.

Kun selve spidsen af et elektrode array er faktisk indsat i cochlear; resten dækker over afstanden fra implantatet, som ligger under huden lige bag øret, fra implantatet og hele vejen ind til cochlear.

Cochlear kommer i mange forskellige former og størrelser, det gør MED-EL elektroder også. Nogle MED-EL elektrode arrays er så korte som 15 mm, mens andre er hele 31,5 mm. På det tykkeste sted er et elektrode array ca. 1 mm bred, mens selve spidsen er så tynd som 0,3 mm. Her kan du se nogle elektroder som netop er færdig produceret. 

Cochleaimplantat

Elektroderne leverer lydsignaler direkte til cochlear, men hvor kommer disse komplekse signaler fra? Det er her, hvor elektronikken kommer ind i billedet.

 

Elektronikken

Elektronikken modtager information fra lydprocessoren og konverterer den til elektriske impulser, som cochlear opfanger som lyd.

Effekten af et cochlear implantats elektronik måles ved, hvor meget af disse oplysninger, den kan sende til cochlear. Den nyeste MED-EL elektronik, der anvendes i implantater som SYNCHRONY, er i stand til at sende 50.704 pulser per sekund, på tværs af 12 kanaler.

MED-EL elektronik har 24 individuelle strømkilder, så de kan sende disse oplysninger til forskellige dele af cochlear på samme tid. Det er ligesom forskellen mellem at spille klaver med kun en finger ad gangen, eller at kunne spille med begge hænder, for at opnå mere fylde og resonans.

Disse 24 strømkilder er hver især isoleret med rubinkrystaller, for at opnå den højeste lydkvalitet.

Her er elektronikken til fem cochlear implantater. Disse er forbundet til et printkort, som vi bruger til at teste deres ydeevne, før de bliver indarbejdet i selve implantatet.

Cochleaimplantat

Elektronikken holdes sikret i et robust titaniumhus, når den sidder i implantatet.

Titaniumhus

Et solidt titaniumhus sørger for at beskytte teknikken, elektronikken bliver indsat i dette hus herefter, bliver huset lasersvejset og forseglet.

Vi bruger titanium, fordi det er et utroligt stærkt metal, og det reagerer ikke på magnetfelter som f.eks. fra en MR scanner. Et MED-EL cochlear implantat er kun 4,5 mm tykt, og selve titaniumhuset er kun brøkdele af en millimeter tykt, men titanium er så stærk, at det kan modstå påvirkninger op til 2,5 Joules, hvilket er stærkt nok til at beskytte mod fald, slag, og andre overraskelser, du måske støder på i løbet af livet.

Her er en bakke fyldt med huse, der skal bruges til cochlear implantater.

Cochleaimplantat
Spolen

Spolen er det der overfører lydsignalerne fra lydprocessoren. Oplysningerne sendes via elektrostatisk induktion og fungerer på en måde, der minder om trådløs opladning.

Hver spole er lavet af ca. 50 cm ren 24 karat guldtråd. Vi bruger guld, fordi det både er naturligt korrosionsbestandigt og meget ledende, hvilket betyder at elektronikken modtager den bedste signalkvalitet.

Hver af spolerne starter som en lige ledning og vikles manuelt i en spiral. Her ses hvordan spoler ser ud lige efter at være blevet vundet op. Senere bliver de svejset fast til cochlear implantatets elektronik.

Cochlearimplantat

Implantatspolen og lydprocessorens spole skal være perfekt justeret for at sende lydinformation, så de er forbundet med magneter.

Magnet

Endelig har vi magneten. Det er magneten, der holder den eksterne lydprocessor spole sikkert på plads, så implantatet kan modtage de vigtige lydsignaler.

En af de vigtigste overvejelser ved design af en magnet er MR. MR-scannere interagerer med alle magnetiske materialer, og kan være stærke nok til at løfte en bil. Så det er vigtigt at have en magnet, der kan modstå denne styrke.

SYNCHRONY Implantatet har vores mest revolutionerende magnet design nogensinde. Det har en unik diametrisk magnet, som roterer frit inden i sit eget lasersvejsede titaniumhus. Det betyder, at det kan modstå høj effekt på 3,0 Tesla under MR-scanning, uden at skulle fjerne magneten kirurgisk. I modsætning til ethvert andet cochlear implantat tilgængeligt. Og den holdes på plads, takket være en polymer afstivningsring, som beskytter den mod at blive løsnet under MR-scanningen eller andre aktiviteter.

Hver af disse blå skiver er en magnet, der skal ind i et SYNCHRONY implantat:

cochlearimplantat

Det færdige MED-EL Cochlear implantat

Når alle disse dele er sat sammen, bliver de forseglet i en silikoneform for beskyttelse. De færdige cochlear implantater pakkes i et steriliseret kit, som sendes til hospitaler og klinikker rundt omkring i verden, og implanteres for at hjælpe hundredtusinder af mennesker til at genvinde deres evne til at høre.

Sådan ser en bakke med helt nye MED-EL cochlear implantater ud, før de sendes ud fra vores østrigske hovedkvarter:

Cochlearimplantat

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0