En polyglot’s pilgrimsrejse til fødestedet for hans Cochlear Implantat

 In Nyheder, Uncategorized @da

Kristian Erickson fra Alaska har en stor lidenskab – at studere fremmedsprog. Men hans progressive høretab gjorde at kunne mestre dem, blev stadig vanskeligere – indtil han fik Cochlear Implantater! Høreimplantater genåbnede en hel verden af ​​sprog for ham, noget der var til nytte, da han rejste til MED-Els hovedkvarter i Østrig.

Vi bad ham om at fortælle os mere om hans kærlighed til sprog, hans høretab og hans pilgrimsrejse til Alperne.


Da jeg skulle vælge sprog på gymnasiet, måtte jeg vælge mellem spansk, fransk, tysk og latin.

Jeg har en stor lidenskab for vandreture, bjergbestigning og skiløb, så jeg valgte tysk, Alpernes sprog.

At mestre nye sprog

At lære tysk var ikke let! Desuden opdagede jeg, at tyskerne i mine lærebøger var forskellige fra hvad der blev talt i de hjerteskærende alpine dale i Østrig, Schweiz og Bayern. Jeg kæmpede for at forstå simple sætninger i dialekter, som viste sig at være forskellige idiomer.

Trods vanskelighederne voksede min entusiasme for tysk og dens mange underformer. Jeg spekulerede på, om jeg måske kunne lide andre sprog, så jeg tilføjede spansk og fransk. Samt lidt af Koiné græsk og italiensk. I dag forbliver tysk mit yndlingssprog på grund af dets alsidighed og præcision.

Mine akademiske interesser voksede sammen med min passion for bjerge og sprog. Jeg skrev mit kandidatspeciale om lydsystemet i Zürichs tyske dialekt, “Züritüütsch”.

Udfordringer med høretab

I mit elskede hjemland, Alaska, begyndte jeg at studere Yup’ik (Eskimo), et sofistikeret sprog. Men det var da tragedien ramte, jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne høre min vejleder, da han brugte typiske Yup’ik ord, der anvender lyde, som almindeligvis kaldes “hissing”, “gnidning” eller endda “guttural”.

Tilbage da jeg studerede schweizisk tysk, kunne jeg høre de samme labiodental – og velar affricate, men nu var der tavshed, da læreren talte. Med dyb tristhed gav jeg op med at studere Yup’ik.

Nedgangen i forhold til det totale høretab fortsatte, og snart blev en almindelig samtale en kamp.

Valg af cochlear implantat

For lidt over tre år siden, efter mange audiologiske konsultationer, fortalte en ledende kirurg mig, at hvis jeg ønskede at vende tilbage til verden med ​​hørelse, ville vejen at gå, være cochlear implantat operationer.

Da det var tid til at vælge produkt, anbefalede kirurgen MED-EL. Han sagde, at siden jeg var en klassisk musik entusiast, havde firmaets produkt den bedste chance for en tilfredsstillende musikgengivelse. Da jeg opdagede at MED-EL var baseret i hjertet af mine elskede alper, voksede min interesse.

En stor taknemmelighed

Jeg er evig taknemmelig for, at han guidede mig mod MED-EL. Spændingen ved at blive vant til CI´er og RONDO-processorer fortsætter. Hver måned er lidt bedre end den foregående. Jeg er overrasket over, at jeg kan høre disse Yup’ik og schweiziske tyske frikativer og affricates igen, ikke bare godt, men endnu bedre end i min ungdom.

I oktober sidste år tog jeg en tur, der var beslægtet med en pilgrimsrejse til Innsbruck Østrig. For mig var det vigtigt at mødes med det team, der byggede mine høreimplantater. På en solrig morgen kunne jeg sige, “Danke! Sie haben mir mein Leben zurückgegeben!”  (Tak! I har givet mig mit liv tilbage!)

Tak, Kristian!

 

Recent Posts

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0