5 skäl att välja BONEBRIDGE benledningsimplantat

 In Nyhet, Press, Startsida

BONEBRIDGE eller BAHA? Det finns många saker att tänka på om du ska välja benledningsimplantat. Varje lösning har både fördelar och nackdelar – det bästa sättet att ta reda på vilken lösning som passar dig bäst är att börja med att förstå hur de fungerar.

Hur fungerar benledningen?

Benledning är ett sätt att höra på. Det fungerar på så sätt att ljudvibrationer överförs till innerörat, även kallad cochlean, genom benet i huvudet.

I det här inlägget (som är på engelska) kan du lära dig mer om tekniken bakom benledning.

Olika typer av benledningsimplantat

Alla benledande hörapparater är inte implantat. Det finns icke-kirurgiska lösningar som till exempel pannband eller den revolutionerande ADHEAR, som fästs bakom örat med ett plåster.

Benledningsimplantat kräver dock ett enklare kirurgiskt ingrepp för att kunna stimulera vibrationerna rakt in i benet. Detta är den effektivaste metoden för att höra med benledning. Du behöver fortfarande en hörapparat som sitter på utsidan av huvudet och som fästs på implantatet med varierande sätt. Det finns tre olika typer av benledningsimplantat.

BAHA är i princip en metallskruv som borrats in i benet. Änden av skruven sticker ut genom huden och där fäster man en ljudprocessor. Ljudprocessorn vibrerar, vilket gör att skruven vibrerar, som i sin tur gör att benet vibrerar och skickar ljudvågor till cochlean.

En magnetisk BAHA är liknande teknik. En skruv borras fortfarande in i benet, men i slutet av skruven sitter en liten metallplatta. Huden läker igen över metallplattan. Ljudprocessorn bärs på utsidan av huvudet och sitter fast med en stark magnet. När ljudprocessorn vibrerar börjar huden att vibrera, sedan metallplattan, skruven och slutligen benet som skickar ljudvågorna vidare till cochlean.

Ett aktivt benledningsimplantat, som BONEBRIDGE, implanteras i benet och huden läker helt över det. I likhet med magnetiska BAHA hålls ljudprocessorn på plats med magnetiska krafter. Till skillnad från magnetiska BAHA är det dock inte ljudprocessorn som vibrerar, det är istället implantatet som gör det. Ljudprocessorn sänder istället elektroniska signaler genom huden till implantatet. Implantatet har en vibrerande del som får benet att vibrera och skicka ljudvågor till cochlean.

5 skäl att välja BONEBRIDGE

  1. BONEBRIDGE har en liten och lätt ljudprocessor

Eftersom ljudprocessorn som sitter på utsidan av huvudet inte behöver vibrera kan den vara mycket tunnare och lättare än andra benledande ljudprocessorer. Den behöver bara ett batteri och ett chip för att konverterar ljudvågorna till trådlösa elektriska signaler som kan skickas till implantatet. Den senaste processorn till BONEBRIDGE heter SAMBA och är bara 10 mm hög och väger 9 gram med batteriet. Den är så liten att du knappt märker att du har den på dig.

 

  1. BONEBRIDGE är bra för din hud

Med ett vanligt BAHA-system sticker skruven ut genom ett öppet sår i huvudet. Detta innebär att det finns en hög risk för hudinfektioner – studier visar faktiskt att hela 70% av barnen med en BAHA-skruv upplever hudkomplikationer.

Användare av magnetiska BAHA har ofta hudproblem eftersom hörapparaten måste sitta mycket tätt och hårt mot huden, annars kommer vibrationerna från hörapparaten inte att nå benet. På grund av detta tvingas magneterna på BAHA att pressa huden fyra gånger mer än vad ett BONEBRIDGE-system gör. Detta konstanta tryck på huden mellan två magneter kan orsaka irritation och öm hud, vilket gör det smärtsamt att bära på hörapparaten.

BONEBRIDGE ljudprocessor behöver inte pressa lika hårt och huden blir därför inte irriterad på samma sätt. Detta innebär att du bekvämt kan bära din ljudprocessor och få bra hörsel hela dagen lång!

 

  1. BONEBRIDGE 2 är det mest avancerade aktiva benledande implantatet på marknaden

MED-EL utvecklade det första benledningsimplantatet ”under huden”: Det ursprungliga BONEBRIDGE-implantatet var det första i sitt slag och lanserades redan 2012. 2019 lanserade vi BONEBRIDGE 2-implantatet som fortfarande är det enda i sitt slag.

Sedan 2012 har vi arbetat med våra användare och vårdpersonal runt om i världen för att ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar. All denna erfarenhet har vi packat ihop i vår senaste generation av BONEBRIDGE-implantat. För dig betyder det att du kan dra nytta av den mest avancerade benledande tekniken där ute.

 

  1. BONEBRIDGE är det enda vattentäta benledningsimplantatet

Det stämmer! BONEBRIDGE är det enda vattentäta benledningssystemet på marknaden. Det betyder att du kan simma, vara på stranden eller ta ett bad och höra världen på samma gång.

Du använder helt enkelt ett SAMBA WaterWear-skydd som du trär över ljudprocessorn och sedan kan du hoppa i vattnet. SAMBA kommer att hålla sig torr och ren medan du simmar och badar.

Och en sak till! Eftersom BONEBRIDGE inte ger dig ett öppet sår, placerar du dig heller inte i riskzonen för att få hudproblem eller infektioner från vattnet du badar i.

 

  1. BONEBRIDGE ger en hög ljudkvalitet

Föreställ dig att du är i ett tomt rum och pratar med någon. Du kan tydligt höra vad den andra personen säger. Om du sedan går vidare till nästa rum och stänger en dörr bakom dig blir det plötsligt mycket svårare att höra vad den andra personen säger. Detta beror på att ljudvibrationerna nu måste ta sig genom en dörr innan de når dig.

Samma princip gäller med benledningsimplantat. Om ditt implantat kan överföra vibrationer direkt till ditt ben – känt som direkt ljudöverföring – har du en bättre ljudkvalitet. Men att sätta en ”dörr” mellan gör det svårare att höra. En magnetisk BAHA har en ”dörr”: huden. När ljudvibrationerna går från hörapparaten genom huden till benet blir de svagare och det är svårare att uppnå samma ljudkvalitet.

BONEBRIDGE-implantatet använder direkt ljudöverföring så att benet påverkas direkt av vibrationerna, eftersom vibrationerna inte behöver gå igenom huden. Utan en ”dörr” i vägen får du tillgång till en mycket god ljudkvalitet från din BONEBRIDGE och du kan höra optimalt hela tiden.

 

 

1 Jonathan Mark Fussey, Emilie Harterink, Jaspreet Gill, Anne Child-Hymas, Ann-Louise McDermott (2018):  “Clinical outcomes following Cochlear™ BIA300 bone anchored hearing aid implantation in children”. International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology 111 (2018) 89–92.

2 Data on Baha Attract: Briggs et al.: Clinical Performance of a New Magnetic Bone Conduction Hearing Implant System: Results from a Prospective, Multicenter, Clinical Investigation. Otol Neurotol, 2015 Jan. Data on BONEBRIDGE: MED-EL internal measurements.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0