Rubiner, guld och platina – vad innehåller ditt cochleaimplantat?

 In Nyhet, Press, Startsida
cochleaimplantat, hörselimplantat, hörsel, CI

Vad är ditt cochleaimplantat gjort av? Hur fungerar det?

MED-EL:s cochleaimplantat har tillverkats för hand i över 40 år, därför vet vi exakt vad som krävs för att resultatet ska bli så bra som möjligt. I det här inlägget kommer vi att berätta om de olika delarna som ett implantat består av och hur det går till när man sätter dessa samman till ett cohleaimplantat.

Cochleaimplantatets delar

Vi kommer att gå till botten med vad ett cochleaimplantat faktiskt innehåller, vi börjar med att lista de fem huvudsakliga delarna:

  1. Elektroden
  2. Elektroniken
  3. Titanhuset
  4. Guldspolen
  5. Magneten

Om du inte redan har koll på hur ett cochleaimplantat fungerar kan det vara intressant att se den här videon som kortfattat beskriver hur de olika delarna arbetar tillsammans.

Nu när du känner till de olika delarna är det dags att bli lite mer djupgående. Vi börjar med elektroden.

Elektroden

Elektroden är den del som leder ljudinformationen till cochlean. Det är en lång, mjuk och flexibel silikon som innehåller upp till 24 supertunna ledningar av platina och iridum. Ena änden av elektroden är kopplad till implantatets elektronik, och den andre sitter intill de känsliga hårcellerna i cochlean.

Det är enbart toppen av elektroden som förs in i cochlean; elektroden börjar redan vid den delen av implantatet som ligger under huden strax bakom örat och räcker hela vägen till cochlearn.

Cochlean kan variera i både form och storlek från person till person, och därför gör MED-ELs elektroder också det. Den kortaste elektroden du kan hitta hos oss är bara 15 mm medan den längsta är lite mer än det dubbla, 31,5 mm. Elektroderna är ungefär 1 mm breda men smalnas av vid toppen, där de är ungefär 0,3 mm. Här på bilden nedan kan du se hur de färdiga elektroderna ser ut. 

Elektrod, CI, cochleaimplantat

Elektroderna levererar signaler direkt till cohlean, men var kommer dessa komplexa signaler ifrån? Det är där elektroniken kommer in.

Elektroniken

Elektroniken tar emot information från ljudprocessorn och omvanldar informationen till elekriska impulser, som cochlearn uppfattar som ljud.

Effekten av ett cochleaimplantats elektronik mäts utifrån hur mycket av informationen som kan skickas till cochlean. Den senaste MED-EL elektroniken som används i implantat som SYNCHRONY kan skicka 50 704 pulsar per sekund genom 12 kanaler.

MED-ELs elektronik har 24 individuella strömkällor, vilket innebär att det går att skicka ut infromation till olika delar av cochlean samtidigt. Det går att jämföra med att spela på ett piano med enbart ett finger åt gången, jämfört med att kunna spela med båda händerna för full och resonant ackord.

Dessa 24 strömkällor är isolerade med rubinkristaller för att uppnå bästa möjliga ljudkvalitet.

På denna bild kan du se elektroniken till fem cochleaimplantat. De är anslutna till ett kretskort som vi använder för att testa dess prestanda innan de inkorporeras i ett cochleaimplantat.

Elektronik, CI, Cochleaimplantat

Elektroniken hålls på plats i ett titanhus

 

Titanhuset

Elektroniken placeras inuti titanhuset som sedan svettsas samman med en lasersvets. Husets huvudsakliga uppgift är alltså att skydda elektroniken. Vi använder titan eftersom det är en oerhört stark metall som dessutom inte reagerar på magnetfält – en väldigt viktig faktor för de som kan komma att behöva genomgå en magnetkameraundersökning (MR).

Ett MED-EL implantat är bara 4,5 mm och titanhuset är bara fraktioner av en milimeter tunnt. Trots detta är titanet så pass starkt att de klarar av effekter upp till 2,5 Joules och skyddar mot fall och andra påverkningar du kan stöta på någon gång under livet.

På denna bild kan du se en bricka fylld med titanhus:

CI, Cochleaimplantat, titanhus

Spolen

Spolen är den del av implantatet som plockar upp ljudsignaler från processorn. Informationen skickas via elektrostatisk induktion och fungerar på ett sätt som påminner om trådlös laddning.

Varje spole tillverkas av en ungefär 50 centimeter lång 24 karat gultråd. Vi använder oss av rent guld eftersom det både är naturligt korrosionsbeständigt och väldigt ledande, vilket innebär att elektroniken bara får den högsta kvalitetssignalen.

Till en början är varje spole som en rak tråd som för hand lindas till en spiral. På bilden kan du se hur spolarna ser ut efter att dom har blivit lindade. De kommer senare att svetsas samman med implantatets elektronik.

Hörselimplantat, Ci, cochleaimplantat

För att ljudinformationen ska kunna skickas över måste implantatets spole och ljudprocessorns spole anpassas perfekt. Det gör dom med hjälp av magneter.

 

Magneten

Slutligen har vi kommit till magneten. Det är den som håller ljudprocessorns spole på plats över implantatet så att alla ljudsignaler kan föras över.

När man designar en magnet till ett cochleaimplantat är det viktigt att ta med i beräkningen att personen som kommer att bära implantatet kan behöva genomgå en MR-undersökning. MR integrerar nämligen med alla magnetiska material och dess magnetiska krafterna kan vara tillräckligt starka för att lyfta en bil. Magneten som placeras i implantatet bör därför klara dessa påfrestningar.

SYNCHRONY Cochleaimplantat innehåller vår mest revolutionerande magnetdesign någonsin, en diametrisk magnetisering som roterar fritt. Tack vare dess unika design klarar magneten MR-undersökningar i 3 Tesla. Den hålls på plats med en polymerfärstärkning som skyddar mot att den oavsikligt ska förflyttas under en MR eller andra aktiviteter.

Alla dessa blå plattor är magneter som kommer att placeras i cochleaimplantaten.

Magnet, CI, cochleaimplantat

Det färdiga cochleaimplantatet

När alla dessa delar har satts samman förseglas dom i en silikonform för skydd. De färdiga cochleaimplantaten är förpackade i ett steriliserat kit som skickas till sjukhus och kliniker runt om världen och implanteras för att hjälpa hundratals människor att återfå sin förmåga att höra.

Här kan du se hur en bricka av helt nya MED-EL cochleaimplantat ser ut, innan dom skickas iväg från vårat huvudkontor i Österrike.

Cochleaimplantat, CI, hörselimplantat

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0