”Att byta till ett MED-EL implantat är det bästa jag någonsin har gjort” – Enid’s historia

 In Nyhet, Startsida

För vissa personer går det relativt snabbt att återfå sin hörsel, medan det för andra kan ta en hel livstid.

60-årige Enid Chapman har varit grovt hörselskadad i hela sitt liv. Efter att ha kämpat med hörapparater som barn fick hon sitt första cochleaimplantat år 2000. Efter implantationen upptäckte hon att hon fortfarande inte kunde uppfatta tal i de örat hon opererat. Det var inte förens några år senare då Enid fick ett MED-EL implantat som hon för första gången i still liv kunde höra tal – ett enormt framsteg.

Tidigare i år byttes även Enids första cochleaimplantat ut till ett från MED-EL. Hur blev resultatet? Vi bad Enid själv att berätta sin historia.

Döv vid födseln

Mitt namn är Enid, och jag bor i värsta delen av Australien. Jag driver Perth CICADA-gruppen och är engagerad i en mängd olika samhällsaktiviteter. Jag brinner förämst för att hjälpa unga med funktionshinder och särskilda behov. Jag tycker väldigt mycket om att lägga tid på att kommunicera med människor i min omgivning.

Så har det inte alltid varit. Jag föddes nämligen döv, någonting som inte upptäcktes förens jag var två år gammal. När jag  inte reagerade på vissa saker och inte gav den respons som förväntades av mig konstaterade en läkare att jag var döv. Under den tiden bodde jag i Indien och tekniken som användes höll inte speciellt hög standard, så tyvärr fanns det ingenting dom kunde göra åt saken.  När jag var sju år gammal bestämde sig mina föräldrar för att vi skulle flytta till England, och jag fick äntligen träffa en audiolog. Han frågade mina föräldrar ”inser ni att er dotter är döv, och att hon läser på läppar för att förstå vad som sägs?”

Att lära sig tala

Jag kunde fortfarande uppfatta en del ljud på mitt högra öra, därför bestämdes det att jag skulle få en hörapparat på den sidan. När jag kommunicerade som ung använde jag mig av teckenspråk, och i England placerades jag i en specialskola där dom hade en liten enhet för hörselskadade. Jag hade flera vänner och vi alla använde oss av teckenspråk för att samtala med varandra, men på skolan fick vi även lära oss att använda våra stämband.

Vi var tvungna att ha högläsning inför de andra eleverna. Lärarna brukade få oss att ta på oss hörlurar så vi kunde höra våra egna röster och de uppmuntrade oss till att formulera orden vi läste ordentligt. Det var då jag insåg att jag måste använda mina stämband för att kommunicera med andra människor. Från och med då började jag tala ordentligt.

När jag som 14 åring kom till Australien hade jag en del problem i skolan. Jag hade svårt för att samarbeta i klassrummet och det var en tuff period. Det var vid den här tiden jag mötte en fantastisk man vid namn Mr Gracia. Han sa till mig  att ”Du kan fortfarande använda ditt vänstra öra, jag förstår inte varför du har blivit tillsagd att ditt vänstra öra är oanvändbart. Du måste bara balansera ljuden omkring dig.” Mr Gracia såg till att jag fick en hörapparat till mitt andra öra när jag var 15 år. Det resulterade i en hel del aukustisk feedback, det blev bättre men jag kämpade fortfarande för att kunna uppfatta ljuden omkring mig.

Bestämmer mig för att skaffa ett cochleaimplantat

Jag höll i en klass där jag lärde ut hur man läser på läppar. Flera av deltagarna hade hörapparater och några övervägde att skaffa cochleaimplantat. Det var ganska nytt på den tiden, och de flesta höll på att lära sig hur cochleaimplantat fungerar och till vilka de är lämpade. En av damerna som deltog i klassen genomgick en implantation. Hon kom tillbaka en tid senare och berättade för oss andra hur väl allting fungerade. Efter det var det många som ville genomgå samma process.

Under några övervägde jag om jag skulle skaffa mig ett cochleaimplantat eller inte. Efter allt posiivt jag fått höra från min omgivning kändes det som de var dags. Jag fick en hel del aukustisk feedback från mina hörapparater, och det gav mig återkommande huvudvärk. Det påverkade mig mentalt och stundvis gick jag in i depression. Jag hade vårt att socialisera på grund av feedbacken, och det påverkade mina tankar och min förmåga att hjälpa andra. Tillslut kom jag till en punkt då jag kände ”jag måste börja med att hjälpa mig själv för att jag ska kunna hjälpa andra.” Det är av den anledningen som jag tillslut bestämde mig för att skaffa ett cochleaimplantat.

Mitt första cochleaimplantat

Jag fick mitt första cochleaimplantat år 2000. Det implantatet kom från ett annat företag eftersom MED-EL inte var tillgängligt i Autralien på den tiden. Jag kände mig lite som en försökskanin. De valde att implantera mitt vänstra öra eftersom det var värst, och dom förde inte in elektroden hela vägen i hopp om att jag skulle behålla lite av min naturliga hörsel. Efter implantationen fick jag lära mig förstå ljud på nytt, vilket tog väldigt lång tid då mitt bättre öra gjorde det mesta av jobbet. Gradvis lärde jag mig att höra bättre, men jag kunde fortfarande inte förstå tal. Det jag kunde uppfatta var ljud i min omgivning, vilket var till stor hjälp.

Mitt andra cochleaimplantat

Jag blev implanterad på mitt högra öra 2011. Det tog väldigt lång tid innan jag skaffade mitt andra implantat eftersom jag var rädd för att förlora den lilla hörsel jag hade kvar. Jag hade en hel del problem med hörapparaten och feedback. Eftersom jag fortfarande kunde höra en del på mitt högra öra kunde jag uppfatta feedbacken, vilket gjorde det hela värre. Jag visste att jag var tvungen att skaffa ett andra implantat för att bli av med feedbacken.

Det medicinska teamet gjorde tester på mig och kunde konstatera att resultatet av mitt första implantat inte vat lyckat, denna gång ville dom testa ett MED-EL implantat istället. MED-EL var väldigt nytt i Austalien på den tiden. Deras implantat erbjöd lägre och mer naturliga toner. Detta gjorde mig angelägen att testa. Deras elektrod var också utformad för att bevara så mycket av den naturliga hörseln som möjligt, vilket var det jag önskade göra.

Det kan ha att göra med att implantationen denna gång skedde i mitt bättre öra, men jag kunde känna igen ljud direkt efter att implantationen genomförts. Allt skedde omedelbart. Det som tog lite tid var kartläggningen och att få nivåerna rätt, men det tog inte lika lång tid som det gjorde med mitt första cochleaimplantat. Med MED-EL var det mycket enklare.

Livet med cochleaimplantat

Efter att jag fått mitt andra implantat kände jag att livet var på topp. Jag kunde kommunicera mycket bättre än tidigare och jag kände mig bekväm med att vara involverad i olika samhällsaktiviteter. Jag fick nya vänner och interageade med fler personer än tidigare. Jag tvingade mig själv att besöka bullriga miljöer, träffa nya personer och hjälpa människor. Jag sa till mig själv att jag inte kan hjälpa någon genom att stanna hemma och att jag var tvungen att gå ut. Det spelade inte någon roll om det var en plats med hög ljudvolym, jag gick ut endå.

När jag träffade nya människor försökte jag se de komiska i vissa situationer. Om det var någonting jag inte kunde förstå sa jag till personen jag talade med ”jag kan inte uppfatta vad du säger, var de det här du menade?” och sedan kunde vi skratta åt det. Jag har upptäckt att det är väldigt bra att berätta för personer i min omgivning hur jag känner och vad jag går igenom, så att dom kan anpassa sig. Att stanna hemma hjälper ingen, inte mig heller. Det är anledningen till att jag försöker involvera mig med människor i min omgivning.

Tredje cochleaimplantatet

Jag bytte nyligen ut implantet på mitt vänstra öra till ett MED-EL implantat, och det har skett en stor förändring sedan dess. Det första jag noterade var att jag faktiskt kan höra tal på mitt vänstra öra. När jag aktiverade mitt nya implantat var jag så exalterad över att jag kunde höra orden om sades omrking mig. Jag gör alla de rehabiliteringsövningar som Australian hearing gav till mig. Jag gör flera övningar då jag lyssnar, och tar av mig min ena processor så den andra får göra jobbet. På mitt vänstra öra kan jag fortfarande inte uppfatta tal helt naturligt, röster låter lite annorlunda. Endera låter det som att någon viskar eller som ett gurglande ljud i rösterna. Jag har ju haft mitt högra implantat mycket längre, så det är naturligt att det låter mycket bättre på den sidan. Jag kan höra saker som en läspning eller en accent i någons röst. Jag frågade en dam jag mötte ”Åh, är du från Syd Afrika?” hon blev förvånad och frågade ”Hur kan du höra min accent?”

På min vänstra sida kan jag inte uppfatta accenter, men det är tidigt efter operationen och jag försöker fortfarande hitta rätt balans. Ljudmiljöer och tal är inte helt synkroniserade på något vis. Mitt högra öra försöker dominera allt, det är en process jag går igenom för tillfället. Min audiolog, Chris Broadbent, har varit helt fantastisk. Han har gjort ändringar i mina inställningar och har fått rösterna att kännas närmare på en bekväm nivå, det har varit en så givande erfarenhet. Nu kan jag till och med njuta av musik, vilket är helt fantastiskt.

Att skaffa ett MED-EL cochleaimplantat har varit som ett mirakel för mig.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0