MR med ett cochleaimplantat – den kompletta guiden

 In Nyhet, Startsida

Vi får ofta frågor gällande cochleaimplantat och MR. Vi tänkte därför ta tillfället i akt och använda årets första nyhetsbrev till att räta ut flera frågetecken kring ämnet. Vi har skrivit ihop en lista med de vanligaste frågorna, så att du kan förbereda dig själv inför en MR-undersökning!

Magnetkameraundersökning med ett cochleaimplantat.

 

Vad är egentligen MR?

MR står för Magnetisk resonanstomografi, men i mer vardagligt språk benämner vi det som magnetkameraundersökning. En MR-undersökning genomförs av läkare i syfte att se inuti din kropp. Det finns flera orsaker till varför det kan vara nödvändigt att undersöka insidan av din kropp. Det kan vara så att din läkare vill diagnostisera en sjukdom eller ett tillstånd, skanna din kropp efter en olycka eller göra en uppföljninsskanning efter ett kirurgiskt ingrepp. Hur som helst är det mycket vanligt med MR-undersökningar, och det är uppskattat att vi alla behöver göra en undersökning någon gång under våran livstid.

 

Hur går en MR-undersökning till?

Det första som kommer att hända när du ska genomföra en magnetkameraundersökning är att du blir tillsagd att lägga dig på en bår. Denna bår kommer att åka in i ett enormt rör, det är i detta rör som själva undersökningen genomförs. När maskinen är påslagen blir du ombedd att ligga väldigt stilla eftersom teknikerna kommer att ta bilder, dessa kan bli suddiga om du rör på dig. Teknikerna kommer att befinna sig i ett rum intill, men de kan både se och höra dig via en kamera och en mikrofon. Du kommer dessutom att ha en signalknapp som du kan trycka på om du känner dig obekväm eller behöver ha någon hjälp under själva skanningen.

 

Hur lång tid tar en MR?

Det kan beror på en massa saker, bland annat vilken del av din kropp som ska skannas, vilken typ av maskin som används och skanningens upplösning. Det kan ta allt mellan 15-90 minuter – din läkare kommer att kunna ge dig en uppfattning om hur länge skanningen kommer att pågå.

 

Kan jag göra en MR med mitt cochleaimplantat?

Svaret på den frågan är ja! Alla MED-ELs cochleaimplantat kan genomgå magnetkameraundersökningar med fältstyrkan 1,5 Tesla eller lägre. Med vårat senaste cochleaimplantat, SYNCHRONY, kan du till och med genomföra högupplöst skanning med 3,0 Tesla.

 

Varför är det bara möjligt att genomföra MR i 3,0 Tesla med SYNCHRONY?

kan dessa starka magnetiska krafter också påverka ditt cochleaimplantat. Om krafterna blir för starka kan den lilla magneten i ditt implantat påverkas på så sätt att den flyttar på sig. Förutom att detta skulle skada ditt implantatet skulle det sannorlikt orsaka dig en extrem smärta.

SYNCHRONY magneten skiljer sig dock från de övriga CI-magneterna. Dess unika design påverkas inte av magnetiska krafter och kommer därför inte heller att förflyttas från sin plats eller orsaka dig smärta under en magnetkameraundersökning.

 

 

Kan jag ha på mig min processor under magnetkameraundersökningen?

Tyvärr inte, eftersom MR-maskinen kan förstöra din processor. Samma sak gäller örhängen, klockor, hörapparater och andra föremål som innehåller metall.

 

Kommer jag att känna av mitt implantat under undersökningen?

De flesta, särsilt de med SYNCHRONY, säger att de inte alls känner sitt implantat under en MR. Andra säger att de hör ett litet tuggande brus under skanningen. SYNCHRONYs unika magnet gör att du varken kommer känna någon smärta eller höra några tuggningar medan du är i maskinen.

 

Min vän som också har ett cochleaimplantat fick höra att det inte gick att göra en MR, Var det fel?

Inte nödvändigtvis. Om det var ett tag sedan din vän behövde en MR kan så kan det ha varit fallet. Det har hänt väldigt mycket inom utveckligen av cochleaimplantat under de senaste åren.

Det kan också vara så att din vän har CI från ett annat företag. Olika cochleaimplantat har nämligen olika MR-tillstånd, så det har kanske inte varit möjligt att genomföra en MR med din väns implantat. Om du har ett CI från ett annat företag än MED-EL bör du prata direkt med det företaget för att ta reda på om du kan genomgå en MR-skanning med implantatet eller inte.

 

Jag försökte boka en tid för MR, men fick höra att jag inte kan göra det när jag har ett CI. Hur kan jag gå till väga?

Hur fantastisk din radiolog eller läkare än är, så kan man inte förvänta sig att dom ska veta detaljerad information om varje medicinisk produkt som finns tillgänglig på marknaden. Du kan till och med vara den första CI-patienten dom haft kontakt med.

Om du får veta att du inte kan genomföra en MR-skanning kan du be din klinik att kontakta MED-ELs produktspecialist som finns på plats i Sverige. Han kommer att kunna svara på vilka undersökningar som är möjliga med ditt CI-implantat.

 

Jag fick höra att jag måste göra ett kirurgiskt ingrepp och ta bort magneten i mitt CI innan jag gör en MR-undersökning. Stämmer de?

Nej, inte med MED-ELs implantat! Alla våra implantat är godkända för 1,5 Tesla utan extra kirurgi för att ta bort magneten. Som vi tidigare har nämnt är vårat senaste implantat SYNCHRONY även godkänd för MR-undersökning med 3,0 Tesla, utan ett kirurgiskt ingrepp för att ta bort magneten behövs. Det betyder att du enkelt kan boka in och genomföra en magnetkameraundersökning utan extra sjukhusbesök för kirurgi och uppföljning.

 

Jag har hört att MR med 1,5 Tesla är tillräckligt bra för de flesta medicinska problemen. Behöver man verkligen kunna genomföra en undersökning med 3,0 tesla?

En undersökning med 1,5 tesla är givetvis mycket bra, men de finns situationer då läkare föredrar att använda 3,0 Tesla skanning om det är möjligt. En undersökning med 3,0 Tesla är mer detaljerad än en 1,5 Tesla, så läkaren kan tydligare se vad som händer inom dig. Detta kan leda till en snabbare diagnos, effektivare behandling eller bättre hanteirng av ditt tillstånd. Som den respekterade CI-kirurgen Dr Harold Pillsbury sa: ”3,0 T är guldstandarden”. En annan aspekt är att några kliniker har bytt ut sina 1,5 Teska skannrar mot 3,0 Tesla under de senaste åren. Det är därför bra om ditt implantat klarar en 3,0 Tesla MR.

 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0