MED-EL gör hörselkampanj på arabiska och persiska i Sverige

 In Nyhet, Startsida

Efter svenska är arabiska det mest talade språket i Sverige. Även persiska har blivit ett av våra stora språk. Ändå ser man sällan informationskampanjer på något av dessa språk. MED-EL, som arbetar med hörselimplantat, bestämde sig för att ändra på detta.

Arabiska har gått om finska som det mest talade språket i Sverige. Därmed tillhör arabiska tillsammans med finska och persiska de största språken i Sverige, förutom svenska. Trots att ungefär 600 000 personer i Sverige talar arabiska eller persiska, ser man sällan kommunikation eller kampanjer på dessa språk. Personer i dessa språkgrupper som inte talar svenska riskerar därför att missa viktig information – inte minst sådan som rör familjens hälsa.

Ungefär 1,6 miljoner personer i Sverige lider av nedsatt hörsel och i takt med vår stigande livslängd står vi inför ett växande folkhälsoproblem. Att höra dåligt försvårar sociala kontakter och sänker därmed livskvaliteten. Eftersom hörseln har en viktig inverkan på språkutvecklingen, är det extra viktigt att uppmärksamma och åtgärda hörselproblem hos barn.

–       Vi vet att många i Sverige, men förstås inte alla, i arabisk och persisktalande familjer inte känner till rätten att få kostnadsfri hörselvård i Sverige. Det ville vi ändra på genom denna kampanj, säger Agnes Lindholm på MED-EL Nordic.

–       Situationen gäller förstås även många andra i Sverige. Enligt undersökningar väntar många i över 10 år innan de söker hjälp för sin dåliga hörsel.

Det är viktigt att upptäcka hörselproblem tidigt för att få effektiv hjälp om så behövs. En rekommendation är testa hörseln på en vårdmottagning minst vart femte år i åldern 18-44 år, minst vart tredje år i åldern 45-59 år och minst vartannat år efter 60 års ålder.

Kampanjen genomförs på Facebook på arabiska, persiska/farsi och svenska med start under november månad och uppmanar mottagarna att göra ett digitalt hörseltest som ett första steg. På nyutvecklade webbplatser finns ytterligare viktig information på arabiska, persiska och svenska.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0