9 Tips när ditt barn börjar skolan med ett hörselimplantat

 In Nyhet
Att börja skolan är ett viktigt steg i ditt barns liv. Det kan också vara ett tillfälle av oro som förälder, särskilt om ditt barn är den enda eleven med hörselnedsättning i klassrummet. Den här artikeln ger några praktiska tips som kan underlätta ditt barns inträde i skolan.

1: Introducera barnets hörsellösning

Tala vid skolstart med klassläraren om ditt barns audioprocessor och hur den fungerar. Visa hur man byter batterier och hur man kollar att spolen fungerar, om det finns en sådan. Dela också med dig av grundläggande felsökningstips. Tala om för läraren att du gärna hjäper till. Det är också viktigt att tala om för läraren att denne ska meddela dig om hon/han märker en förändring med ditt barns hörsel, eller om något ovanligt händer med apparaten.

2: Använd trådlösa mikrofoner

Klassrumsmiljöer kan vara stökiga, så många barn använder trådlösa mikrofoner, såsom  Roger™ system från Phonak eller Siemens miniTek, för att kunna höra tydligare vad läraren säger. Tala med ditt barns hörselpedagog om vilket system som skulle passa ditt barn bäst, och samarbeta med läraren för att introducera systemet i klassrummet.

3: Tala regelbundet med läraren

Det är bra att kommunicera regelbundet med ditt barns lärare. Det kan vara kring viktig information såsom prov, läxor och kommande event. Det kan också vara viktigt att tala om eventuella incidenter som skett i klassrummet eller skolgården med ditt barn. Den här kommunikationen behöver inte nödvändigtvis ske face-to-face: lappar funkar bra liksom email.

4: Fråga efter ytterligare stöd

Många skolor har en hörselpedagog  som kan stötta ditt barn i skolan och kan hjälpa till att utveckla språkförmågan. Fråga läraren om vilket stöd som är tillgängligt för ditt barn.

5: Hitta rätt plats

Använd  Ling Six Sound Test för att identifiera ditt barns optimala lyssningsavstånd. Detta kan hjälpa dig att bestämma var i klassrummet barnet ska sitta för att bäst höra läraren. Att sitta i andra raden kan vara bra, så ditt barn kan se läraren tala och också spana på sina klasskompisar framför sig för att se vilken text eller bok de tittar i. Det är också viktigt att ditt barn sitter en bit ifrån bullerkällor såsom fläktar, öppna fönster eller dörrar.

6: Be läraren tala på lämpligt sätt

Gå igenom med ditt barns lärare om vikten av att använda normala samtalsnivåer när denne talar med ditt barn. Att använda en starkare röst kan göra det svårare att höra talljuden tydligt, och det förvränger läppmönster. Förklara också behovet av att vända sig mot klassen och inte mot tavlan.  Om läraren talar till klassen medan hon/han skriver något på tavlan, kan ljudet dämpas och ditt barn kanske inte hör vad som sägs.

7: Förbättra klassrumsakustiken

Barn lär sig bäst i tysta miljöer med minimalt med bakgrundsljud. Föreslå sätt att minska bakgrundsljud som att stänga fönster och dörrar, och introducera mattor och gardiner för att minimera eko.

8: Hjälp ditt barn utveckla en social cirkel

Sociala relationer och vänskap är extremt viktigt för varje barns välbefinnande. Barn som känner sig inkluderade är ofta mer framgångsrika i skolan. Du kan stötta ditt barn genom att uppmuntra henne/honom att tala om sina implantat med sina klasskompisar. Barn kommer generellt ha frågor om hörsellösningen, och sedan gå vidare till andra frågor när deras nyfikenhet är stillad. Om ditt barn kan berätta sin hörselhistoria med självförtroende, kan de sedan gå vidare till viktigare diskussioner, såsom vad de ska göra på rasten. Om klassläraren känner sig säker på att kunna hantera hörsellösningen och kommunicera med ditt barn, kommer detta att delas av övriga elever och ytterligare stötta ditt barns inkluderande.

9: Förbered er

Se till att ditt barns audioprocessor fungerar varje dag innan ni går till skolan. Genomför Ling Six Sound Test.  Packa en  extra uppsättning batterier, en kabel i reserv, och all annan nödvändig utrustning, så du är säker på att allt är redo  för skoldagen.

 

Vi hoppas ditt barns första dagar under skolstarten med ett hörselimplantat har varit ett roligt äventyr på vägen mot lärande och hörande!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0