10 tips kring hur du använder telefon med ett cochleaimplantat

 In Nyhet

Att kunna använda telefon hands free kan innebära självständighet på flera sätt i livet, såsom att stämma träff, få assistans av kundservice, och prata med vänner. Har man en hörselnedsättning, kan att tala i telefon vara en utmaning och i bland skrämmande erfarenhet. Keri Reynolds är bilateral cochleaimplantat-bärare, och även med i  MED-EL:s USA Team. I sitt senaste inlägg delar Keri med sig av sina praktiska tips kring hur man kan använda telefon med ett hörselimplantat.

—————————-

När jag aktiverades för första gången, längtade jag direkt efter att kunna tala i telefon. Alla dessa år som jag varit beroende av att någon annan talat i telefon åt mig skulle snart vara över! Mitt mål var att bli självständig igen och föra min egen talan i telefon. Ett högt satt mål? Kanske, beroende på mina förväntningar, men helt klart möjligt att uppnå. Jag skulle vilja dela med mig av det jag lärt mig från min personliga erfarenhet kring att kunna använda telefon. Här kommer mina tio bästa tips för att uppnå denna triumf!

10: Sätt upp realistiska förväntningar kring hur länge det kommer dröja att vara uppe i sadeln igen—bekvämt —när du talar i telefon. Du och din rehab specialist kan slå fast hur du ska mäta och definiera din framgång. Sätt upp små delmål som kan uppnås, för att du ska fortsätta känna dig motiverad under vägen.

9: Använd en telefon god kvalitet på T-spole och mikrofon. Det kommer optimera dina möjligheter att använda telefonen. Alla telefoner är inte likvärdiga i det här avseendet.  T-spolar (telespolar) och mikrofoner särskilt i mobiltelefoner, rankas vanligen 1–4.  Den nästa klassen är T4 för telespole och M4 för mikrofoner. Titta efter en telefon som har hög rankning både vad gäller T-spole och mikrofon—detta kan verkligen göra skillnad. Om möjligt, välj en telefon som ger dig ett antal lyssnings- och inkopplingsmöjligheter. När jag ska köpa telefon, testar jag den med ett riktigt samtal för att se hur bra jag hör och förstår. Jag frågar till och med säljaren on jag kan gå utomhus och ringa, då jag ibland upplever störningar inne i butiken, särskilt om jag testar T-Spolen.

8: Kom ihåg — myrsteg är ok. Börja med att använda högtalarfunktionen. Det kan vara en bra start i att tala i telefon, särskilt som du då lyssnar med båda öronen. Kom dock ihåg att, allt du hör, hör alla andra runtomkring dig också, så tänk på vad ni pratar om!

7: Experimentera med T-spolen. Jag har funnit att bruk av T-Spolen eliminerar bakgrundsljud och hjälper mig fokusera på enbart rösten hos den jag talar med. Jag älskar den här funktionen eftersom jag då inte behöver kämpa så hårt för att lyssna och förstå. Och, det här är något den med fullgod hörsel inte kan göra—de kommer inte undan bakgrundsljud!

6: Kommer du ihåg när jag i mitt 9:e tips talar om att leta efter en telefon med uppkopplingsmöjligheter? När du ska träna att tala i telefon, är det idealiskt med en telefon som erbjuder direkt tillkoppling via ett standard hörlursuttag. Signalen går direkt från telefonen till din ljudprocessor, och den lyfter verkligen kvaliteten på ljud och röster. När jag använde den här tillkopplingsmöjligheten behöll jag motivationen och entusiasmen, för jag kunde då uppfatta och förstå konversationer så mycket lättare.

5: Om jag inte använder direkt tillkoppling eller T-spole, så behöver jag träna på att hitta “sweet spot”. Experimentera med att hitta positionen där telefonens högtalare bäst stämmer överens med mikrofonen på din ljudprocessor, vilket ger dig det tydligaste och starkaste ljudet. Detta kan kräva träning men gör verkligen skillnad i hur väl jag kan höra den som ringer.

4: Träna regelbundet med en telefonkompis. Jag tränade i början genom att prata i telefon med min man och dotter, eftersom deras röster var välkända och “säkra”. Jag behövde inte känna mig orolig eller pressad om jag blev missförstådd, och kände mig bekväm med att be dem upprepa saker. Min dotter och man tillämpade också vid tillfällen “kärleksfull stränghet”, såsom att inte genast upprepa vad de sagt. Det hjälpte och mina öron och hjärna tid att klura ut vad som sagts. Vår träning började enkelt, med ord som “hej”, “adjö”, siffror, veckodagar och att besvara enkla frågor. Vi fortsatte sedan med svårare övningar, genom att prata om förberedda ämnen. Därefter tränade vi konversation i oförberedda ämnen. I varje steg du tar i att kunna höra i telefon, tänk alltid på att sträva mot nästa nivå av utmaningar!

3: När jag lärde mig tala i telefon, tränade jag i olika lyssningsmiljöer: inomhus, utomhus, på kontoret, på flygplatsen, även i kön i mataffären! Träning är nyckeln. När jag talar i telefon, provar jag både T-spolens funktion och direkt tillkoppling för att identifiera skillnaden och avgöra vilken av dem som erbjuder tydligast ljud.

2: Dags att ge sig ut på äventyr! Lyssna och tala i telefon med en Bluetooth streaming anordning, såsom Artone 3 MAX halsslinga. Då jag är en bilateral användare så kan jag få stereo-ljud direkt till båda öronen. T-spolen eliminerar bakgrundsljud och och talarens röst går direkt till mina ljudprocessorer, vilket ger mig en suverän hörbarhet. Och, Bluetooth halsslingor är vanligtvis hands-free, så jag kan göra flera saker samtidigt.

1: Träning ger färdighet. Jag lyckades lära mig att tala i telefon därför att jag ville att detta skulle fungera för mig, och jag tränade regelbundet. Jag tränade med min  T-slinga, med min direkta tillkoppling via kabel, i olika miljöer, med olika människor och med streamingteknik.  Daglig träning är nyckeln till framgång, varje gång! Börja enkelt och jobba dig upp till svårare uppgifter. Kämpa på, och var inte rädd att fatta “fel”.

Var inte rädd för telefonen —ta den till dig och finn din telefontriumf!

 

Tack, Keri!

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0