Börja skolan: 9 sätt att utveckla läsförmågan

 In Nyhet

“Vad är meningen med en bok, tänkte  Alice, utan vare sig bilder eller konversation?”

Lewis Carroll, författare.

Om ditt barn ska börja skolan, kommer läsning vara en av de första färdigheterna hon/han kommer lära sig. Det är viktigt som förälder att involvera sig i inlärningsprocessen så tidigt som möjligt. Du kan börja läsa för ditt barn när det är mycket ungt—de är aldrig för små för att läsas för! Barn, yngre än 6 månader föredrar ofta svarta och vita bilder. Efter denna ålder bör du välja böcker med färgstarka bilder, struktur i ytan, dra ut-delar och fotografier.

Strategierna här nedan lämpar sig särskilt för barn som börjar förskoleklass, eller förskola, men kan också användas för barn i alla åldrar med hörselimplantat. Högläsning kanske inte är en färdighet som du utvecklar lätt som förälder, men med träning kommer det gå mycket lättare!

1.     Tala om det som händer i boken

Vartefter du läser högt, pausa för att tala kort om varje händelse i boken. Uppmuntra ditt barn att beskriva vad som händer, till exempel, “Varför sprang katten ifrån hunden?” Tala om vad du ser i varje bild och beskriv vad som händer. Detta tillåter dig att knyta an till, och utveckla de ljud ditt barn gör, och lära det nya språkljud och ord.

2.     Uppmuntra ditt barn att ställa frågor

När du vänder blad, pausa och ge ditt barn tid att tala om bilderna. Låt henne/honom ställa frågor, även om de avbryter berättelsen. Läsning är mycket roligare när både du och ditt barn är aktivt involverade i upplevelsen.

3.    Använd  uppehåll för att låta ditt barn inleda diskussion om berättelsen

Ett uppehåll ger ditt barn tid att uttrycka sitt intresse eller känslor. Om bilderna antyder att något är på väg att hända, säg  “oj!” eller “nämen!” Och titta förväntansfullt på ditt barn. Invänta att hon/han lägger märke till vad som händer, och se om ditt barn kommenterar.

Om ditt barn visar en adekvat känsla men inte säger något, tala om vad du känner, och tror kommer hända. Detta hjälper dig förstå vilka ord ditt barn kan och vilka du fortfarande behöver lära det.

4.     Relatera berättelsen till det dagliga livet

Detta ger ditt barn möjlighet att knyta sina egna erfarenheter till det som händer i boken. Om karaktären i boken köper röda skor, leta upp ditt barns röda skor. Om berättelsen handlar om mormor, ta fram bilder på ditt barns mormor och prata om dem.

5.     Använd gester, ansiktsuttryck, och intressanta röster

Använd ditt ansikte för att uttrycka de olika känslorna hos respektive karaktär. Du kan även höja och sänka rösten vartefter du berättar för att behålla ditt barns uppmärksamhet. När vi läser dramatiserat för våra barn betonar vi rytmen och mönstret i det talade språket.

6.     Kom ihåg att barn älskar repetition-de älskar det förutsägbara!

Att dela en bok tillräckligt många gånger så den fastnar i minnet kan engagera barnet mycket. Även om du kan tröttna på att läsa en bok om och om igen, kom ihåg att varje gång du läser den är en ny möjlighet för ditt barn att höra orden och språket. Barn använder sitt auditiva minne för att komma ihåg varje sekvens och bekant fras och detta är en tidig lässtrategi. Du kan även introducera nya ord varje gång ni talar om händelserna eller karaktärerna. Om ditt barn märker att du lagt till information så vet du att hon/han kommer ihåg berättelsen. Bjud in ditt barn att delta med förutsägbara ord, fraser och ramsor. Kom ihåg att läsa tillsammans ska vara kul—använd inte berättartid för att lära ut läsning!

7.     Använd öppna frågor

När du ställer frågor, kanske du vill använda mer öppna frågor, såsom,  “Vad tror du kommer hända härnäst?” eller,  “Varför gör hon så?” Detta utökar ditt barns tankar och leder till en mer naturlig språkinlärning. Bokläsning bör vara en diskussion. Undvik att ställa direkta frågor med ett ord som svar. Såsom “Vad är det där?” då detta inte tillför den naturliga kommunikationen någonting.  Fråga istället  “Varför är det då där?”.

8.     Utforska olika slags böcker

Exponera ditt barn för en mängd olika typer av böcker, såsom alfabetsböcker, rim och ramsor, sagor och sägner, realistisk fiktion, fantasy, bilderböcker, informationstexter, och böcker med förutsägbara texter. Dela även nyhetstidningar, magasin osv med ditt barn.

9.     Fundera på att använda språkerfarenhets-baserade böcker

Dessa är ett interaktivt sätt att göra läsning ännu roligare för ditt barn! https://blog.medel.com/help-your-childs-develop-listening-skills-with-an-experience-book/

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0