10 viktiga frågor du bör ställa till din CI kirurg

 In Nyhet

Keri Reynolds har bilaterala CI och arbetar med MED-ELs team i USA. Hon delar regelbundet med sig av råd och personliga tips med andra kandidater och mottagare för att hjälpa dem på deras CI-resa.

Du har gått igenom alla kandidatprövningar och är en kandidat för ett cochlea implantat. Vad är viktigt att veta? Vilka är frågorna du vill ställa till din CI-kirurg? När jag tänker igenom mina egna personliga erfarenheter, vad frågade jag och vad önskar jag att jag frågat? Här är tio frågor du kan ställa till din implantatkirurg innan operationen. 

Implanterar du alla tre tillverkares enheter?” 

Om din kirurg säger ”nej”, följ upp med frågan ”varför?”. Hur kirurgen besvarar denna fråga säger mycket om den erfarenhet och de kunskaper din kirurg besitter. Även om den övergripande kirurgiska processen är liknande, finns det fortfarande skillnader mellan olika tillverkare. Kan din kirurg behärska tekniken som behövs för att framgångsrikt kunna implantera enheterna från varje företag? Denna fråga kommer också att visa kirurgens önskan om att fortsätta lära sig, för att kunna välkomna en förändrande teknologi.

Vad är skillnaderna mellan enheterna från varje företag och har dessa skillnader en betydelse för funktionen av ljudprocessorn efter att den aktiverats? 

Din kirurg kan berätta något liknande: Det kommer att gå bra för dig oavsett vilken typ av enhet du väljer”. Men jag vill veta mer! Jag vill veta hur mycket min kirurg vet om implantatet och vilka utfall som kan förväntas, med anledning av elektrodradens design, längden på elektrodraden, antalet elektrodkontakter och deras inbördes avstånd, och elektrodradens uppbyggnad. Är den rak eller krökt, flexibel eller styv, etcetera? Det är viktigt att veta exakt vad mitt val av CI har för betydelse för mina framtida hörresultat.

Kommer jag att förlora all min hörsel, även den lilla bashörseln jag har i behåll, på grund av operationen?

Svaret brukade vara ja. Men, tekniken har förändrats och MED-ELs Flexelektroder är konstruerade med att bevara snäckans delikata strukturer i åtanke. De är gjorda för att vara flexibla nog att bevara de fina hårcellerna. De kan därmed låta dig behålla din kvarstående hörsel. Vet din kirurg detta? Tror han/hon att struktur- bevarande är möjligt?

Använder din kirurg mjuka kirurgiska tekniker som maximerar potentialen för ett strukturellt bevarande?  

Lyssna efter svar som långsam insättning, minimal införingskraft utan verktygoch införande via runda fönstretSpecifika tekniker som denna, tillsammans med en flexibel elektrod, kan ge dig bästa möjliga  strukturbevarande. Dessa tekniker fokuserar på att så långt det bara är möjligt bevara dina hårceller så att du är redo för vad framtiden har att erbjuda. Bara för att strukturerna i din cochlea inte fungerar, betyder inte det att de lika gärna kan skadas. 

 ”Vad behöver jag tänka på när jag väljer en tillverkare till att bli leverantör av mitt hörselimplantat? Om jag vore du, vad skulle jag tänka på?

Detta svar kan relateras specifikt till implantatet. Om din kirurg berättar mer, så har du fått bonusinformation från deras perspektiv. Här är några punkter som ger stor insikt och kan vara till hjälp vid ett beslutsfattande:

• Information om ljudprocessorn och användarvänligheten
• Ljudkodningsstrategier
• MR-kompatibilitet 
• Tillförlitlighet
• Rehabilitering efter implantationen,  underhåll och support 
• Lyhördhet och expertis hos företagets kundtjänst 
• Stödjande nätverk eller gemenskap av andra cochleaimplantatmottagare
• Information om CI-företagen och deras historia

Vad händer om en olycka inträffar eller min hälsa kräver en MR undersökning?”

Man ska inte ta ut olyckor i förskott, men det här är en viktig fråga att ställa. Ta dig tid att utforska denna fråga med din kirurg för att lära dig om MR-säkerhet, om MR kan genomföras med det aktuella implantatet utan att det behövs operation för att ta bort magneten på insidan. 

”Vad händer när en ny implantat-teknologi blir tillgänglig? Kommer jag kunna ta del av den nya tekniken, till exempel en uppdaterad processor?” 

Att utforska denna fråga hjälper dig att ställa realistiska förväntningar för att kunna nyttja framtida teknik. CI-resan är en livslång resa och det är viktigt att veta hur vägen framåt ser ut. 

 ”Vilka är de potentiella biverkningarna av operationen?” 

Yrsel? Tinnitus? Smakförändringar? Ibland kan människor uppleva några mindre biverkningar som vanligtvis är tillfälliga. Ta reda på av din kirurg vad hans/hennes patienter har upplevt. Detta kan öppna dörren för din kirurg för att delge hur hans/hennes operationsteknik minimerar biverkningar så mycket som möjligt. 

Allmänna kirurgiska frågor beroende på vad du behöver eller vill veta: ”Kommer du att raka mitt hår? Var ska snittet göras? Blir jag kvar på sjukhuset över natten? Hur länge dröjer det innan jag kan använda mitt CI?

Svaren kommer säkerligen att variera från kirurg till kirurg då tekniker och procedurer kan skilja sig en aning. Du kan ha ytterligare kirurgiska frågor, men ovanstående är några av de vanligaste. 

”Vilka resultat kan jag förvänta mig? När kan jag urskilja ljud i en bullrig restaurang? Kommer jag kunna njuta av musik igen?”

Dessa frågor kan betraktas vara frågor som ska ställas till hörselläkaren, eller audionomen, men genom att fråga kirurgen visar hans/hennes svar på ifall denne bryr sig om din livskvalitet. Alla är olika och de finns inga garantier, men den bästa tillgången till ljud, såsom att kunna uppskatta musik, kan verkligen förbättra din livskvalitet! 

Var du än befinner dig i cochleaimplantat-resan, lyssna på mig, en MED-EL CI användare  i 14 år – du är på en underbar, anmärkningsvärd resa och ett livsförändrande äventyr! Ställ de frågor du vill ha svar på! Ha en bra kommunikation med ditt CI-team inklusive din kirurg, hörselläkare och audionom/ingenjör, och CI-företaget. Ta reda på var de står så att du vet vad du får nu, och även i framtiden. 

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0